Iš Statinės Nr.2

45,00 

Liko 15

Kiekis
Apie produktą

Pristatome jau antrąjį gėrimo serijos „Iš statinės“ leidimą. Šis gėrimas – tai mūsų svarstymai, kokie ąžuole brandinti gėrimai galėjo egzistuoti Lietuvoje, kurioje distiliuotų gėrimų tradicijos buvo pradėtos prieš daugiau nei 500 metų. Istoriniai šaltiniai mini dar 1492 metais Lietuvos didžiojo kunigaikščio Aleksandro suteiktą privilegiją dėl alkoholio mokesčių rinkimo, o 1501 m. to paties valdovo dvare minimas degtindaris Cimermanas.

Pakruojo dvaro spirito varykloje pirmąsias medines statines užpildėme kiek daugiau nei prieš trejus metus. Pirmasis „Iš statinės“ leidimas pasirodė 2022 metais. Tuomet išpilstėme alaus distiliatą, brendusį Oloroso šerio statinėje. O šiemet pristatome net penkiose skirtingose statinėse brandinto distiliato kupažą.

Alaus spiritas užgimsta pradėjus virti alų, kuris vėliau distiliuojamas. Virėme kelias alaus rūšis iš Pilsner tipo bei durpėmis rūkyto salyklų. Brandinimui naudojome 30 litrų kaukazietiško ąžuolo statinaitę ir 250 litrų statinę, kurioje prieš tai brendo stiprintas madeiros vynas, o vėliau dūminis viskis Caol Ila iš legendinės Škotijos salos, pavadintos Islay. Kaukazietiški ąžuolai auga to paties pavadinimo kalnuose, aukščiau, kur salygos jiems augti yra atšiauresnės. Ten ąžuolai auga lėčiau, todėl jų mediena yra kiek kietesnė, palyginus su augusių šiltesnėse vietovėse. Taip pat bradinimui naudojome ir itin retą vyšnios medžio statinę. Tokia statinių įvairovė lėmė tai, kad gėrimo skonio ir aromato pletėje susipynė ne tik lengvai dūmu alsuojantys kvapai, bet ir sodrūs džiovintų vaisių bei medienos aromatai.

Spalva: gintaro.
Kvapas: alaus distiliatas, sumišęs su karamelizuota vanile ir lengvai deginta bei džiovinta statinės mediena, džiovinti abrikosai ir slyva, ir vos jaučiamas dūmas.
Skonis: ryškus saldumas, atkeliaujantis iš madeiros statinės, bei šviežios slyvos dvelksmas iš distiliato, džiovinti abrikosai, lengvas dūmas ir medienos karstelėjimas.
Poskonis: vidutinio ilgumo su lengvu medienos karstelėjimu pabaigoje.

Rekomenduojame ragauti gryną (16-18 C) ar su šlakeliu vandens.